DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

HUIDZIEKTEN

anaal eczeem
bedwantsen
corticoïden
erythrasma
genitale wratten
impetigo
lichaamsgeur
lichen sclerosus
melanoom en zon
mollusca of parelwratjes
nagelwalontsteking (= paronychia)
ouderdomshemangioom
pitted keratolyse
pityriasis alba, witte vlekken in gezicht
pityriasis rosea, ziekte van Gibert
processierups
roodvonk - scarlatina
scheurmond
vijfde ziekte
vitiligo
windpokken of varicella
wintertenen
wratten
xanthelasma
zesde ziekte
zon en huidtype
zonneallergie
zonnebankgebruik
zonnecreme

ZONNEALLERGIE - POLYMORFE LICHTERUPTIE


De zon is goed voor ons humeur maar slecht voor onze huid !!

Met de zomer voor de deur en de reizen naar zonniger oorden zijn er terug meer patiënten die op consultatie komen met zonneallergie. Een meer correcte naam is polymorfe lichteruptie.
Gans juiste getallen zijn er niet, maar in België zou 10% van de mensen polymorfe lichteruptie hebben.
Polymorfe lichteruptie ziet men meer bij patiënten met een licht huidtype. Meestal begint polymorfe lichteruptie tussen de 10 en 30 jaar.

OORZAAK ZONNEALLERGIE POLYMORFE LICHTERUPTIE

Polymorfe lichteruptie wordt door licht veroorzaakt. Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht en uit onzichtbaar ultraviolet licht (UVB en UVA). Het ultraviolet licht is verantwoordelijk voor het bruin worden.

Bij polymorfe lichteruptie is er sprake van afwijkende reacties op ultraviolet. Het UVA wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak. Indien men problemen krijgt achter glas, bij gebruik van goede zonnebeschermingsproducten of bij bewolkt weer is UVA de meest waarschijnlijke oorzaak:

SYMPTOMEN ZONNEALLERGIE POLYMORFE LICHTERUPTIE

BEHANDELING ZONNEALLERGIE POLYMORFE LICHTERUPTIE

Zonder behandeling en met uit de zon te blijven is er spontane genezing na 7-10 dagen.

Preventie zonneallergie:

Behandeling zonneallergie:

ZONNEALLERGIE: REACTIE PATIENT

Een kleine column over m'n zomervakantie in Calpe, een mooi oud vissersdorp aan de spaanse Costa.

Jaarlijks ga ik 3 maal op vakantie bij m'n vader in Spanje, waar ik telkens opnieuw naar verlang. Maar elke zomer wordt m'n vakantie overschaduwd door m'n zonneallergie. Ik kom dan ook elke zomer langs voor m'n inenting met cortisone, alhoewel deze bitter weinig helpt. In juli kwam ik naar gewoonte bij u langs voor m'n spuit, maar toen zei je me dat je niet echt een voorstander was van al die cortisone en dat je een beter alternatief had. Je stelde me "Plaquenil" voor; een antimalaria middel. Ik dacht bij mezelf; ik ga toch niet naar Afrika, wat moet ik daarmee... Uiteindelijk ging ik vol ongeloof naar de apoteek en haalde de voorgeschreven medicatie. Toen ik de apoteekster vertelde waarvoor ik die medicijnen nodig had, keek ze mij verbaasd aan, blijkbaar had ze daar nog nooit van gehoord. Dus had ik nog meer twijfels. Toen ik thuis kwam ben ik, ondanks m'n bedenkingen, toch begonnen aan die "kuur", zoals je zei; 1 week vóór m'n vertrek en de eerste 2 weken van de bloot- stelling aan de zon. Het is ongelooflijk, elke dag ga ik kilometers wandelen in de zon...en van zonne- allergie is geen greintje te bespeuren. Ik geniet van de felle zon en krijg zowaar een bronzen kleurtje, wat natuurlijk lekker meegenomen is en waar ik straks bij m'n thuiskomst wel mee zal pronken. Bij deze wil ik u van harte bedanken dat u dit "wondermiddel" hebt aangeprezen voor mij, ik heb tenvolle genoten van m'n vakantie en dit mede dankzij u!!!

Van harte, Annick

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer