DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

HUIDUITSLAG (BESMETTELIJKE EXANTHEEMZIEKTE)

inleiding
hand-voet-mond-ziekte
mazelen
meningokokkensepsis
rode hond (rubella)
roodvonk (scarlatina)
vijfde ziekte (erythema infectiosum
windpokken (varicella)
zesde ziekte (erythema subitum)


VARICELLA - WINDPOKKEN - WATERPOKKEN - VACCIN


Varicella, windpokken of waterpokken is een virale aandoening die veroorzaakt wordt door het Varicella Zoster virus. Na de eerste infectie blijft het virus slapend aanwezig in de zenuwcentra ter hoogte van de rug en kan dan, meestal op latere leeftijd, 'zona' veroorzaken.

Windpokken zijn zeer besmettelijk. 90% van de Belgische bevolking is vóór de leeftijd van 10 jaar in contact gekomen met het varicella zoster virus. De windpokkeninfectie wordt meestal verspreid van persoon tot persoon door de luchtwegen (niezen, hoesten) of door direct contact met het geïnfecteerde vocht uit een windpokkenletsel.

SYMPTOMEN VARICELLA

BEHANDELING VARICELLA

COMPLICATIES VARICELLA

Bij ongeveer 5% van de windpokkengevallen kunnen complicaties voorkomen. Dit betekent al gauw 6000 complicaties per jaar, in België alleen.

VACCIN VARICELLA

Er bestaat nu ook een vaccin tegen varicella. Preventie door vaccinatie beoogt een vermindering van de morbiditeit en mortaliteit, maar ook een vermindering van de socio-economische kost die hiermee gepaard gaat.
Het varicellavaccin is een levend verzwakte stam van het varicella zoster virus.
Het is een zeer veilig vaccin met weinig bijwerkingen.
In België zijn 2 specialiteiten op de markt. (Varilrix® en Provarivax®) (50,52€ niet terugbetaald)

Het grote nadeel van vaccinatie is dat, terwijl nu de meeste mensen windpokken op kinderleeftijd doormaken tijdens de kleine school epidemies, bij een gedeeltelijke vaccinatie van de bevolking de leeftijd waarop men de windpokken krijgt naar boven opschuift. Daar de risico’s van complicaties vooral boven de 20 jaar optreden is de kans groot dat bij een gedeeltelijke vaccinatie wel het individueel risico verbetert maar het totale gezondheidsrisico van de bevolking stijgt.

Hoe dan ook is het wellicht best om varicellavaccinatie alleen te promoten indien men vanaf het begin van de campagne met een veralgemeend vaccinatieprogramma start.

Modaliteiten van vaccinatie:

Voor kinderen tussen 12 maanden en 13 jaar (deze aanbevelingen gelden alleen indien
een veralgemeend vaccinatieprogramma kan gerealiseerd worden):

Voor adolescenten en jonge volwassenen (deze aanbevelingen gelden ook los van een
veralgemeend vaccinatieprogramma):

Er zijn een aantal tegenindicaties voor vaccinatie:

 

BESLUIT

Windpokken is meestal toch een zeer onschuldige kinderziekte met zeer weinig complicaties.

Iedereen krijgt beter de windpoken in zijn kindertijd om later als oudere persoon, of als zwangere geen erge complicaties te krijgen.

Misschien is er toch iets te zeggen voor zogezegde "Chickenpox Party" waar enkel gezonde kinderen gecontroleerd besmet worden met windpokken op een tijdstip dat mama niet zwanger is, er geen andere zieke kinderen in huis zijn ... enz.

Gezien het ontbreken van een door de overheid opgezette vaccinatiecampagne is vaccineren een individuele beslissing van de ouders waarin zowel pro's als contra's afgewogen moeten worden.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer