DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

AAMBEIEN - HEMORROIDEN - SPEEN

Inleiding
Obstipatie
Inwendige aambeien
Anale fissuur
Anaal eczeem
Marisca of anale huidflapjes
Uitwendige peri-anale thrombose
Anaal abces
Anale fistel
Genitale wratten
Lichen Sclerosus
Aarswormen / oxyuren

INLEIDING

In de volksmond is alles wat met onze aars te maken heeft speen, aambeien of hemorroïden.

Volgens mijn stagemeester kon je alle mensen in deze 3 categorieën indelen : zij die aambeien hebben, zij die aambeien gehad hebben en zij die aambeien zullen krijgen. Deze boutade om aan te tonen hoe veelvoudig aambeien voorkomen.

“ Speen, aambeien, of hemorroïden” is echter een samenraapsel van verschillende ziektebeelden die allen wel te maken hebben met ziekte in of rond onze aarsopening.

EEN KORTE ANATOMISCHE INLEIDING

Onze aars sluit door 2 mechanismen: de anussluitspier die zorgt voor een stevige sluiting en een brede band van bloedvatenweefsel (een kluwen van venen , arteriolen, bindweefsel bedekt met darmslijmvlies), juist binnen het anaal kanaal en iets boven de sluitspier. Deze laatste zorgt voor een fijne geregelde sluiting zodat we diarree en lucht kunnen ophouden. Vergelijk het met een frigo waarbij de sluitspier de deur is en de aambeienring de in de deur bevestigde rubberband.

Er bestaat ook een uitwendige bloedvatenring die zich juist buiten de anus bevindt, vooral veneus is en bedekt met normale huid. Tussen die uitwendige en inwendige ring bestaan er talrijke verbindingen van bloedvaten.

De grens tussen in en uitwendig, tussen huid en slijmvlies, is de linea dendata (de getande lijn).

Dus inwendige aambeien bevinden zich boven de linea dendata. Uitwendige aambeien onder deze lijn.

Tijdens het maken van stoelgang relaxeert de sluitspier en duwt de stoelgang de zwellichamen leeg. Daarom is ook diarree ook een oorzaak van aambeien daar ze niet leeg gedrukt worden.

Hard persen bij obstipatie overvult deze inwendige bloedvatenring en vernielt het steunweefsel zodat de grote uitgezette bloedvaten gaan uitzakken, eerst af en toe maar later chronisch.

Vanaf het moment dat die uitgezette bloedvaten last gaan geven spreekt men van inwendige aambeien of inwendige hemorroïden.

Uitwendige hemorroïden of aambeien komen veel minder voor en zijn vooral het gevolg van inwendige hemorroïden.

De meest voorkomende ziektebeelden in en rond de anus zijn hierna volgend opgesomd.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer