DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

AAMBEIEN - HEMORROIDEN - SPEEN

Inleiding
Obstipatie
Inwendige aambeien
Anale fissuur
Anaal eczeem
Marisca of anale huidflapjes
Uitwendige peri-anale thrombose
Anaal abces
Anale fistel
Genitale wratten
Lichen Sclerosus
Aarswormen / oxyuren

CONSTIPATIE   OBSTIPATIE   VERSTOPPING

WAT IS CONSTIPATIE

Men spreekt van obstipatie of constipatie indien men moeilijke ontlasting heeft met weinig of harde stoelgang minder dan drie maal per week en dit gedurende lange tijd.

Vanuit de dunne darm komt een zeer dunne vloeibare brij in de dikke darm gelopen die deze brij langzaam vooruit stuwt ondertussen indikkend. Onze dikke darm is een soort droogkast: hoe langer erin , hoe droger. Het stoelgangritme, de hoeveelheid en vastheid is verschillend van persoon tot persoon. 99 % van de Belgische bevolking gaat tussen drie maal per dag en drie maal per week naar het toilet.

OORZAKEN CONSTIPATIE

Levenswijze:

Voeding:

Medicatie:

Ziektes:

Luie darmen:

Slow transit obstipatie: sommige mensen en dan vooral vrouwen hebben ook gewoon “ luie darmen” waarbij de darmperistaltiek gewoon minder uitgesproken is.

SYMPTOMEN CONSTIPATIE

DIAGNOSE CONSTIPATIE

Niet iedere constipatie is “maar constipatie”. Heel belangrijk is dat men geen ernstige zaken over het hoofd ziet. Vooral constipatie bij mensen die voorheen goed naar het toilet gingen zonder dat hun leefgewoonten echt veranderd zijn moet goed onderzocht worden. Daarom is een grondige medische kennis met een goede navraag en klinisch onderzoek vereist. Een gemakkelijk en goedkoop onderzoek is nog altijd eerst een digitaal onderzoek van het rectum.

BEHANDELING CONSTIPATIE : bewegen - vezels - natuurlijke laxatie - drinken

Het voornaamste is aanpassen van je levensgewoonten: meer bewegen, meer vezels in je dieet, meer natuurlijk laxerende middelen en genoeg drinken. Medicatie komt slechts op de 2° plaats. Deze basisregels zijn voor de meeste patiënten voldoende. Terug keren van de constipatie heeft dikwijls te maken met het hervallen in zijn oude leefgewoonten. Het moeilijks te behandelen zijn patiënten die reeds zeer lange tijd hoge dosissen laxativa genomen hebben.

Belangrijk: na aanpassing van je leefgewoonten kan het een drietal weken duren vooraleer je resultaat bekomt. Dus volhouden !

Vezelrijke voeding:

Voer het aandeel vezelen progressief op om bijwerkingen te vermijden zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en rommelingen. Men begint met een lage dosis en past wekelijks de dosis vezels aan. Ze moeten ook dagelijks genomen worden. Vezels zijn geen laxeermiddelen !!: ze werken traag en werken vooral op lange termijn. Vezels hebben ook vocht nodig om op te kunnen zwellen. Vandaar het belang van veel drinken.

Alhoewel commerciële bulkmiddelen gemakkelijker in te nemen zijn en meestal lekkerder dan zemelen geniet vezels in de natuurlijke voeding de voorkeur. Ook omwille van de kostprijs.

Natuurlijke laxatie:

MEDICATIE CONSTIPATIE

Niet iedereen kan echter geholpen worden door veranderen van leefgewoonten: bedlegerige, ouderen, mensen die bepaalde medicatie om een of andere reden moeten innemen, patiënten bij wie het veranderen van leefgewoonten onvoldoende effect heeft.. Bij dezen kan het noodzakelijk zijn een laxeermiddel in te schakelen.

Men moet een onderscheid maken tussen volledig natuurlijke middelen zoals bulkmiddelen en osmotische laxeermiddelen die geen gewenning geven en geen kwaad kunnen en de darm stimulerende laxeermiddelen die gewenning geven en die men best maar een korte periode gebruikt.

Bulkmiddelen:

De vezels nemen vocht op in de darmen, de hoeveelheid stoelgang neemt toe (= bulk) en zo worden de darmen gestimuleerd. Ze werken pas na 1-3 dagen. Ze zijn zonder voorschrift te krijgen bij de apotheek of in natuurwinkels. Metamucil® (psyllium), Fybogel® (ispagula) , Spagulax® (ispagula), Colofiber®(ispagula), Normacol® (sterculiagom).

Osmotische laxeermiddelen:

Darm stimulerende laxeermiddelen:

Prikkelen rechtstreeks bepaalde zenuwuiteinden in de darmen en verhogen de vochtophoping in de darmen.. Hierdoor verbetert de darmfunctie. Worden best weinig gebruikt en dan nog voor een korte periode. Bisacodyl (Dulcolax®) Natriumpicosulfaat(Laxoberon®) (Microlax®). Ze werken na 5-10 uur.

Al de andere laxeermiddelen zijn uit den boze en kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben. Uiteindelijk beschadigen ze zowel de bezenuwing van de darm als de darmwand zelf. Het eindresultaat is een lui colon. (vb. preparaten op basis van Aloë, Senna, paraffine, anthrachinone ). Dus niet gebruiken.

Colon peristaltiek bevorderende middelen:

Bepaalde medicijnen kunnen de propulsieve werking (= vooruitduwen) van het colon stimuleren : domperidon (Motilium®), metoclopramide (Primperan®), rucalopride (Resolor®).

Lavementen:

Bij echt harde stoppen gebruik je best een klein lavement zoals Microlax®. Iets groter is Laxavit®. Werking na 5-30 minuten. Gedurende een korte periode bij zeer harde stoelgang (keutels) in het rectum.

HELP HET LUKT NIET !: HARDNEKKIGE CONSTIPATIE

 1. Volledig en onmiddellijk stoppen van niet natuurlijke laxeermiddelen.
 2. Meer voedingsvezel per dag:
 3. Lijnzaad : dagelijkst 2 tot 3 maal per dag een eetlepel (10-15mg) lijnzaad samen met een gans glas water. Werking na 2-3 dagen.
 4. Bulkmiddelen: Metamucil® (psyllium), Fybogel® (ispagula) , Spagulax® (ispagula), Colofiber®(ispagula), Normacol® (sterculiagom).
 5. 2 liter vocht/dag
 6. Macrogol (Forlax®, Movicol®, Laxido®) s’avonds
 7. Domperidone (Motilium®) : 1 tablet 20 minuten voor de maaltijd 4/d
 8. Indien na 1 week de stoelgang uitblijft : Dulcolax 1-2 ’s avonds

Het wordt niet gemakkelijk. Het kan een echt lange tijd duren voor de eerste natuurlijke stoelgang komt. Vooral de eerste week of weken zijn er buikklachten deels door de constipatie deels door het groot gebruik van vezels. Zeker niet opgeven. Het loont echt de moeite. Lees ook de tips hogerop in dit artikel. Na enkele weken, maanden is alles geregeld en kan men beginnen het schema eenvoudiger te maken. Langzaam bouwt men af zonder opnieuw te hervallen in het gebruik van stimulerende laxeermiddelen. Men zoekt de ondergrens waarmee men nog een regelmatige stoelgang bekomt.

AFBOUWEN

In die volgorde:

 1. Dulcolax stop
 2. Domperidone stop
 3. Lijnzaadkorrels verminderen
 4. Macrogol verminderen > (proberen te stoppen)
 5. Bulkmiddelen verminderen > (proberen te stoppen)

CONSTIPATIE ZWANGERSCHAP

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer