DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

AAMBEIEN - HEMORROIDEN - SPEEN

Inleiding
Obstipatie
Inwendige aambeien
Anale fissuur
Anaal eczeem
Marisca of anale huidflapjes
Uitwendige peri-anale thrombose
Anaal abces
Anale fistel
Genitale wratten
Lichen Sclerosus
Aarswormen / oxyuren

INWENDIGE AAMBEIEN of HEMORROIDEN

WAT zijn INWENDIGE AAMBEIEN of HEMORROIDEN

De inwendige ring van bloedvaten juist binnen de anus kan gaan uitzetten. Eerst enkel plaatselijk maar nadien gaan die breed uitgezette bloedvatenkussens langzaam uitzakken en krijgen we prolaberende of uitzakkende aambeien of hemorroïden.

Men heeft verschillende gradaties in aambeien:

De graad van prolaps kan op verschillende momenten van de dag bij een en dezelfde patiënt sterk variëren en is ook afhankelijk van de kracht en de duur van persen tijdens proctoscopie. Deze classificatie moet dus zeker niet strikt gevolgd worden in het bepalen van de therapie

OORZAAK van INWENDIGE AAMBEIEN of HEMORROIDEN

Meestal is er niet één oorzaak maar is het een samenspel van verschillende factoren die aambeien veroorzaken.

SYMPTOMEN INWENDIGE AAMBEIEN of HEMORROIDEN

DIAGNOSE INWENDIGE AAMBEIEN of HEMORROIDEN

BEHANDELING INWENDIGE AAMBEIEN of HEMORROIDEN

De behandeling hangt af van het stadium van inwendige hemorroïden. Hoe lager de graad hoe minder ingrijpend de behandeling.

GOEDE STOELGANG IS ESSENTIEEL

Dit zowel in de preventie als in de behandeling voor elke graad van hemorroïden.

Zie ook constipatie.

De faeces moet zacht zijn maar toch een zekere consistentie. Ze moeten in staat zijn tijdens de defaecatie de zwelkussens dicht te drukken.

Bewegen - vezels - natuurlijke laxatie - drinken

Het voornaamste is aanpassen van je levensgewoonten: meer bewegen, meer vezels in je dieet, meer natuurlijk laxerende middelen en genoeg drinken. Medicatie komt slechts op de 2° plaats.

Belangrijk: na aanpassing van je leefgewoonten kan het een drietal weken duren vooraleer je resultaat bekomt. Dus volhouden !

WARME ZITBADEN

MEDICATIE

INGRIJPENDE BEHANDELING

De bedoeling van de volgende behandelingen is schrompeling van de hemorroïden + littekenvorming juist boven de hemorroïden zodat ze terug op hun plaats gehouden worden door het litteken en niet verder prolaberen.

Sclerotherapie en gummi ligatuur geven heel goede resultaten bij niet te grote hemorroïden .Het voordeel is dat ze ambulant kunnen gebeuren en weinig bijwerkingen hebben. Het nadeel is wel dat in de loop van de tijd die behandeling wel eens herhaalt moet worden.

1. SCLEROTHERAPIE

Bijwerkingen

2. GUMMILIGATUUR OF ELASTISCHE LIGATUUR (BARRON LIGATURE)

Bijwerkingen

Voorzorgen

3. OPERATIE:

Ingeval van zeer grote uitpuilende aambeien (stadium 4) door jarenlang te wachten de enige oplossing. De eerste 2 technieken geven veel minder last dan de klassieke hemorroïdectomie.

NA DE BEHANDELING

Ook al zijn de aambeien na behandeling weer vrij normaal, na jaren kunnen opnieuw klachten ontstaan. Dit kunt u proberen te voorkomen door zoveel mogelijk bovengenoemde maatregelen en leefregels in acht te nemen.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer