DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


BORSTONDERZOEK

(24-05-2006)


BORSTKANKER PREVENTIE EN OPSPORING

OPROEP: NIET ALLEEN LEZEN MAAR OOK DOEN

De laatste maanden werd ik, als huisarts, opnieuw geconfronteerd met 4 gevallen van borstkanker bij jonge vrouwen: dit wil zeggen tussen de 40 en 55 jaar. Telkens weer is het eerst en vooral voor de patiënt zelf, maar ook voor mij, een emotionele confrontatie. Telkens weer stel ik mij dan de vraag of we met een betere en vooral vroegere opsporing de uiteindelijke prognose niet kunnen helpen bepalen.

Als huisarts is het niet altijd evident als iemand komt voor een tenniselleboog .... of andere banale ziekte van te wijzen op borstkankerpreventie. Daarbij komt nog de rivaliteit met de gynaecologen, die zichzelf op de eerste lijn plaatsen, maar van wie zeer weinig informatie naar ons doorstroomt. Als huisarts weten wij eigenlijk niet of ons vrouwelijk cliënteel regelmatig gynaecologisch gevolgd wordt, zodat het bijna onmogelijk is om deze groep in ons preventiebeleid in te passen.

Maar: 11% van de vrouwen in België worden vroeg of laat geconfronteerd met borstkanker. Het uiteindelijk genezingspercentage + de morbiditeit (ernst van operatie, radiotherapie, chemotherapie met al zijn verwikkelingen) hangen grotendeels af van het vroegtijdig vinden van die tumor.

Zoals je op die grafiek kunt zien is er vooral vanaf 40 jaar een stijging van het aantal borstkankers die een top vertoont tussen de 50 en de 65 om dan na 70 jaar opnieuw te dalen. Borstkanker is dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 40 en 55 jaar. Volgens buitenlandse studies situeren België en Vlaanderen zich onder de landen met de hoogste borstkankersterfte in de Europese Unie.

 

HOE BORSTKANKER VROEGTIJDIG OPSPOREN

ANDERE ARTIKELS OVER KANKER:

Lees ook mijn artikel over erfelijke borstkanker.
Lees ook mijn artikel over baarmoederhalskanker.
Lees ook mijn artikel over borstkanker: preventie.
Lees ook mijn artikel over borstkanker: zelfonderzoek.


Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer