DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


LAGE BLOEDDRUK

(uitgebreide versie)
(26-8-2011)


Lees HIER eenvoudige versie artikel lage bloeddruk.

LAGE BLOEDDRUK   ORTHOSTATISCHE HYPOTENSIE   VAGALE SYNCOPE HYPOTENSIE

WAT

Dit zijn eigenlijk 3 aparte entiteiten die ik hier door elkaar verweven heb daar ze allebei te maken hebben met lage bloeddruk of bloeddrukverlaging.

De druk in uw arterieel stelsel wordt zo laag dat de hersenperfusie in het gedrang komt en je symptomen krijgt.

UITLEG OVER BLOEDDRUK

OORZAAK VAN TE LAGE BLOEDDRUK OF HYPOTENSIE

Een gewone lage bloeddruk is eigenlijk voor ons lichaam gezond gezien er geen belasting is voor de bloedvaten en het hart. Slechts als er symptomen zijn moet het nagezien worden.

Ernstige oorzaken lage bloeddruk

Minder ernstige oorzaken lage bloeddruk

Oorzaken orthostatische hypotensie

Oorzaken vasovagale syncope.

SYMPTOMEN VAN TE LAGE BLOEDDRUK OF HYPOTENSIE

Alle symptomen zijn vooral aanwezig bij rechtstaan of rechtop zitten. Eenmaal je ligt vermeerderd de hersenperfusie door de zwaartekracht. Het bloed stroomt van je benen en buik terug naar je hoofd. Ook moet opgemerkt worden dat er grote schommelingen zijn gedurende de dag. Iemand met lage bloeddruk heeft ook gedurende de dag periodes zonder symptomen.

DIAGNOSE VAN TE LAGE BLOEDDRUK OF HYPOTENSIE

BEHANDELING VAN TE LAGE BLOEDDRUK OF HYPOTENSIE

Is er een belangrijke oorzaak dan moet die natuurlijk behandeld worden.

ALGEMENE MAATREGELEN

Lage bloeddruk

Orthostatische hypotensie

Vagale syncope

MEDICATIE

BLOEDDRUKMETER

Bij polsbloeddrukmeters is het van zeer groot belang om de pols op de juiste hoogte te houden, ter hoogte van het hart. In de praktijk blijkt dat mensen dit zeer vaak verkeerd doen. Bloeddrukmeters met een manchet ter hoogte van de bovenarm hebben dit probleem niet. Er zijn nog steeds geen studies gebeurd die het verband tussen de bloeddruk aan de bovenarm en de bloeddruk gemeten ter hoogte van de pols vergelijken. Het Belgische hypertensiecomité raadt ook enkel het gebruik van bovenarm bloeddrukmeters aan.

HOE EEN GOEDE VAN EEN SLECHTE BLOEDDRUKMETER ONDERSCHEIDEN? Er zijn op de markt enorm veel elektronische bloeddrukmeters te verkrijgen. Niet alle bloeddrukmeters zijn van dezelfde kwaliteit, er zijn er zelfs veel van erg bedenkelijke kwaliteit. Om een onderscheid te maken tussen de goede en minder goede bloeddrukmeters hebben verschillende onafhankelijke verenigingen van artsen en hypertensiespecialisten een protocol opgesteld voor het testen van de kwaliteit van bloeddrukmeters. De Britse hypertensievereniging of BHS. Er wordt een score gegeven aan de geteste bloeddrukmeter. Deze score wordt uitgedrukt als een letter van A tot D, waar A het beste resultaat is en D het slechtste. Bloeddrukmeters met score A/A zijn dus de beste. Bloeddrukmeters met een C of een D in de score en bloeddrukmeters die niet getest werden, worden afgeraden. Deutsche Hochdruckliga. Ook de Duitse hypertensie vereniging heeft een kwaliteitslabel voor bloeddrukmeters. Indien bloeddrukmeters voldoen aan dit label krijgen ze het Prüfsiegel of (vroeger) Gütesiegel.

Het Internationale Protocol is het protocol van de Europese hypertensie vereniging (European Society of Hypertension - ESH). Indien goede resultaten behaald worden volgens het ESH protocol, wordt de bloeddrukmeter aangeraden voor klinisch gebruik. AAMI - Association for the Advancement of Medical Instrumentation.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer