DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

VAGINALE INFECTIES

Inleiding
Vaginaal ecosyteem
Labo
Schimmelinfectie
Bacteriële vaginose
Aerobe vaginitis
Vaginitis bij kinderen
Trichomonas
Herpes genitalis
Vreemd voorwerp in vagina
Atrofische vaginitis post menopauzaal
Cytolytische vaginose
Lichen Sclerosus

VAGINAAL ECOSYSTEEM

Summarizing: practically any condition changing the vaginal milieu may result in vulvovaginitis

Hoe min men aan dit ecosysteem raakt hoe beter!


Vaginale afscheiding is normaal wit of doorzichtig, afhankelijk van het moment van de cyclus, kleurloos en ruikt niet. Die vaginale afscheiding bestaat uit vaginale cellen, lactobacillen en vaginaal slijm. Vaginale afscheiding heeft als doel de vagina te reinigen van sperma na coïtus, bloed van menses, bacteriën.

Normale vaginale flora:

Leeftijd en hormonale status

Bij de geboorte is de vagina steriel. De eerste weken wordt door de oestrogenen van de moeder de vagina van de baby gekoloniseerd met lactobacillen (gram positieve staafjes van Döderlein) die nadien terug verdwijnen tot aan de puberteit. Vanaf de puberteit tot aan de menopauze is er nu door de eigen oestrogeenproductie terug een kolonisatie van lactobacillen die de vagina aanzuren door de vorming van melkzuur en waterstofperoxide en zo beschermen tegen mogelijks ingebrachte infecties. Na de menopauze verminderen die lactobacillen opnieuw tot soms volledige verdwijning met terug grotere vatbaarheid voor infecties.

Infecties

Normale vaginale flora bestaat uit een dynamisch evenwicht tussen die lactobacillen enerzijds en pathogenen ( ziekteverwekkers) anderzijds. Wanneer het evenwicht van de vaginale microflora verstoord wordt, kan het aantal lactobacillen dalen waardoor de zuurtegraad afneemt (pH neemt toe) en ziekteverwekkers die normaal door de lactobacillen onderdrukt worden zich gemakkelijker vermenigvuldigen. Deze veranderingen kunnen een kolonisatie (de ziekteverwekkers zijn er wel) zonder symptomen doen overgaan in een symptomatische infectie met vaginale jeuk, pijn, irritatie, abnormaal vochtverlies.

Contraceptie

Orale contraceptie zelf heeft weinig invloed op de vaginale flora. Een spiraaltje (IUD) echter is een vreemd voorwerp in de vagina, veroorzaakt een toename van het aantal anaerobe bacteriën in de cervix en verhoogt het risico op bacteriële vaginose.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ziet men een verlaging van de zuurtegraad (hogere PH) door een toename van de hoeveelheid intracellulair glycogeen waardoor de kans op schimmelinfecties toeneemt.

Seksuele activiteit

Seksuele handelingen allerhande kunnen ziekteverwekkers in de vagina inbrengen. Ook mechanisch door wrijving kunnen kleine wondjes ontstaan.

Medicatie

Antibiotica (vooral penicillines, cephalosporines, en tetracyclines) kunnen tijdelijk de lactobacillen vernietigen en zo mede verantwoordelijk worden voor vaginale infecties. Ook vaginale spoelingen verstoren de normale vaginale zuurtegraad en flora en mogen dus niet als routine hygiëne toegepast worden.

Operatie of bestraling

Na bestraling van het klein bekken kan een moeilijk te behandelen bestralings vulvovaginitis ontstaan door bestralingsschade aan het vaginaal slijmvlies. Ook ingrijpende gynaecologische operaties kunnen het hormonenevenwicht in het lichaam verstoren met veranderingen in de vaginale flora.

Dokter John





Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!



disclaimer