WWW.DOKTERJOHN.BE
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - V - W - X - Z


STRESS FRACTUUR VOET

(11-06-2016)


WAT IS EEN STRESS FRACTUUR

Een stress fractuur is een kleine scheur in een bot. Een stressfractuur is een overbelastingsbreuk. De meeste stressfracturen treden op in de gewrichtsdragende botten van de voeten en het onderbeen. De plaatsen waar stressfracturen in de voet het meest voorkomen zijn de middenvoetsbeentjes.

OORZAAK STRESS FRACTUUR

Risicofactoren voor een stressfractuur in de voet zijn onder meer een hoge wreef, hardloopschoenen met onvoldoende demping en een plotselinge toename in intensiteit of duur van de training, harde ondergrond. Mensen met smalle, dunne botten lopen meer risico omdat deze botten niet zo sterk zijn.

Ook een verminderde botdichtheid zoals bij ouderen kan een mede oorzaak zijn

SYMPTOMEN STRESS FRACTUUR

RADIOLOGIE

Op gewone rx beelden zijn stress fracturen heel dikwijls niet te zien. MRI is beter en kan de diagnose duidelijk in het licht stellen

BEHANDELING STRESS FRACTUUR : RUST

Herstelfase:

Eenmaal genezen is het belangrijk niet te snel, of te intensief het sporten te hernemen. Hernieuwde breuk kan leiden tot chronische problemen met moeilijk geneesbare fracturen. Draag een lange periode na genezing stevige schoenen zoals bergschoenen. Ga niet op reis naar de bergen ….

PREVENTIE STRESS FRACTUUR


Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer