WWW.DOKTERJOHN.BE
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - V - W - X - Z


SOILING - VUILE BROEKJES BIJ KINDEREN - ENCOPRESIS

(08-06-2014)

WAT is SOILING

OORZAAK en MECHANISME SOILING

In het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm of rectum vol is, krijgen we een signaal om naar het toilet te gaan

Constipatie:

Op de kinderleeftijd is 90% van de obstipatie functioneel. De 10% organische oorzaken worden meestal vóór het derde levensjaar ontdekt. Kinderen die een vezelarme voeding krijgen ( te weinig groenten, fruit, bruin brood) of die te weinig drinken kunnen verstopt geraken. Soms eet gans het gezin wel verkeerd. Alleen een slechte voeding is echter zelden de oorzaak van constipatie bij kinderen. Obstipatie kan ook te maken hebben met een gebrek aan zindelijkheidstraining of met juist tegenovergesteld een te vroege of te strenge zindelijkheidstraining. Voortdurend ingrijpen wanneer uw kind naar het toilet gaat kan ze angstig maken en terughoudend om naar het toilet te gaan wat dan het probleem alleen nog erger maakt.

ONDERZOEK bij SOILING

BEHANDELING SOILING

Geduld is heel belangrijk: is niet in 1,2,3 opgelost. Men probeert met onderstaande maatregelen en niet te rap ontgoocheld geraken. In ieder geval is er geen plaats voor straf. Enkel voor beloning bij verbetering.

DIEET bij SOILING

Vezelrijke voeding:

Voer het aandeel vezelen progressief op om bijwerkingen te vermijden zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en rommelingen. Men begint met een lage dosis en past wekelijks de dosis vezels aan. Ze moeten ook dagelijks genomen worden. Vezels zijn geen laxeermiddelen !!: ze werken traag en werken vooral op lange termijn.
Vezels hebben ook vocht nodig om op te kunnen zwellen. Vandaar het belang van veel drinken.

Natuurlijke laxatie:

MEDICATIE bij SOILING

Osmotische laxeermiddelen:

Lavementen:

Bij echt harde stoppen gebruik je best een klein lavement zoals Microlax®. Iets groter is Laxavit®. Werking na 5-30 minuten. Gedurende een korte periode bij zeer harde stoelgang (keutels) in het rectum.


Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer