DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


RSV VIRUS    RESPIRATOIR SYNCYTIAAL VIRUS

(24-01-2007)


Dit artikel is vrij groot omdat ik probeer een vrij volledig beeld te geven.

RSV infecties zijnde de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen met jaarlijkse epidemieën tijdens de wintermaanden (november tot maart). Belangrijk omdat er ook de consequentie uit volgt dat iedere bovenste luchtweginfectie niet automatisch antibiotica therapie vergt.

BESMETTING RSV

ZIEKTEBEELD RSV

SYMPTOMEN RSV

DIGANOSE RSV

Baby + winter + symptomen: verkoudheid > ademnood

Belangrijk is de ernst van de situatie goed in te schatten en het kind desnoods tijdig laten opnemen. (ongeveer 2% van de kinderen moet gehospitaliseerd worden).

BEHANDELING RSV

Er bestaat geen genezend medicijn tegen het RSV virus. Volgende behandelingen zijn ter ondersteuning in afwachting dat het kind door de vorming van antistoffen zichzelf geneest.

Bij ziekhuisopname is zuurstoftherapie, infusen essentieel. Desnoods moet beslist worden tot beademing.

VOORKOMEN RSV

Vaccin: Er bestaat nog altijd geen vaccin tegen RSV virusinfecties.

Hygiënische maatregelen: Voor hoog risicokinderen zullen hygiënische maatregelen moeten worden toegepast om infecties met het RSV virus te voorkomen:

Gammaglobulinen: Maandelijkse profylactische intramusculaire toediening van specifieke gammaglobulinen (passieve immunisatie met monoklonale antistoffen: Palivizumab: Synagis®) aan risicobaby's, tussen november en maart, heeft een beschermend effect tegen bronchiolitis. Aangezien het om monoklonale (= tegen 1 virus) antistoffen gaat, is er geen interferentie met andere vaccins die op zuigelingenleeftijd moeten worden toegediend.

Wie komt er hier voor in aanmerking en krijgt terugbetaling:

DETAILS MEDICATIE RSV

RELATIE MET ASTMA EN RSV

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer