DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


MEDITERRANE VOEDING - MEDITERRAAN DIEET

(26-12-2013)


WAT IS MEDITERRAAN DIEET

In de preventie van arteriosclerose, die hart en vaatziekten veroorzaakt, speelt het mediterraan dieet een belangrijke rol. Ook in de preventie van zwaarlijvigheid, diabetes, metabool syndroom ziekte van Alzheimer is het mediterraan dieet heel belangrijk.

Iedereen praat erover maar weinigen weten wat het juist inhoudt. In oorsprong is het de voeding zoals ze vroeger in Griekenland en eindelijk vooral Kreta, Italië, Spanje en Portugal gegeten werd. Het is echter veel meer dan pizza, spaghetti, olijfolie en rode wijn. Het is een volledig andere manier van voedingsproducten, eten klaarmaken, de maaltijden zelf rustig gebruiken, dranken, bewegen, minder stress. Het is eerder een eerder een lifestyle dan een dieet.

Hier volgen slechts de basisprincipes maar met deze heb je een goed start om je Belgische voeding beetje bij beetje om te buigen naar een mediterrane gezondere voeding. Het is een smakelijke en haalbare voeding met tal van gastronomische mogelijkheden en perfect in te kaderen in onze huidige Belgische voeding. Er bestaan genoeg kookboeken waarin talloze recepten staan. Ook op internet staan er talloze recepten (zie onderaan). Of ga eens naar Griekenland en bestel daar geen Belgische menu maar een typisch Griekse menu, alles erop en eraan. Of ga naar de overdekte markten in het zuiden.

Het werkt beter dan het klassiek vetarm dieet. Het is geen dieet van “dit mag niet” maar wel een dieet van “dit mag wel”. . Het mediterraan dieet bevat minder verzadigde vetten en meer gezonde vezels, koolhydraten en een overvloed aan antioxidanten.

Ik raadgevingen meegegeven iedereen aan daar toch eens heel ernstig over na te denken. Over wat men eet en wat de impact is van onze voeding op onze gezondheid.

SOORTEN VOEDING IN HET MEDITERRAAN DIEET

In de mediterrane voeding is versheid en kwaliteit heel belangrijk. Verse voeding is heel belangrijk omdat met het verwerken veel nuttige stoffen zoals anti-oxydanten, flavonoïden verloren gaan. De mediterrane keuken is ook een eenvoudige, eerlijke keuken waarbij elk ingrediënt gerespecteerd wordt om zijn eigen smaak. Het is geen keuken van tierlantijntjes. Tijd nemen voor te eten, rustig eten, aandacht schenken aan wat men eet, kleine tot matige hoeveelheden. Het aantal calorieën blijft beperkt. (1800-2500kcal/dag). Mager blijven is belangrijk.

Groenten:

Fruit:

Deegwaren, granen, boord, rijst ...

Vis:

Zuivel- en melkproducten:

Vetten en oliën:

Vlees en eieren:

Weinig vlees en dan vooral magere vleessoorten.

Kruiden:

De Mediterrane keuken staat natuurlijk bekend om haar heerlijke kruiden.

Dranken:

Zoetigheden:

Recepten:

Recepten voor een mediterraan dieet: www.smulweb.nl

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer