WWW.DOKTERJOHN.BE
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - V - W - X - Z


KLIERKOORTS - MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

ZIEKTE VAN PFEIFFER - KUSJES ZIEKTE - KISSING DISAESE

(17-02-2014)WAT IS KLIERKOORTS OF MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

Klierkoorts of mononucleosis infectiosa is een virale infectie met het Epstein-Barrvirus (EBV),behorende tot de herpesvirussen. Vooral kleine kinderen en jonge volwassenen worden geïnfecteerd.. Bij kleine kinderen zijn de symptomen eerder vaag en doen denken aan een griepje en wordt de diagnose vaak niet gesteld. Zo heeft 50% van de kinderen de ziekte voor het 5° levensjaar doorgemaakt. Van de volwassenen heeft 80% antistoffen, wat betekent dat de meeste mensen deze infectie in hun leven doormaken zonder zich daar ooit van bewust geweest te zijn.

BESMETTING MET MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

SYMPTOMEN VAN KLIERKOORTS OF MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

De meeste gevallen van klierkoorts verlopen asymptomatisch = zonder echt ziek te zijn.

De acute fase van de ziekte duurt zo'n 2 à 4 weken. Hierna verdwijnen de meeste symptomen en is de patiënt nog een aantal maanden vermoeid (gemiddeld 6 weken), in enkele gevallen (1-2%) wordt die vermoeidheid chronisch. Het beloop en de ziekteduur variëren per persoon. Het volledig hervatten van het werk zal doorgaans tussen de 6 weken en de 6 maanden plaatsvinden

Symptomen: koorts + vermoeidheid + keelpijn + opgezette klieren in de halsstreek

Epstein-barrvirus en zwangerschap

95% van de zwangere vrouwen heeft antistoffen tegen EpsteinBarr. Een infectie tijdens de zwangerschap is zeldzaam. Het virus gaat door de placenta vindt plaats, maar zeer zelden. In de literatuur zijn slechts enkele gevallen gepubliceerd die de relatie beschrijven tussen een intra-uteriene infectie en congenitale afwijkingen. Een primaire infectie tijdens de zwangerschap is geen reden voor abortus.

DIAGNOSE VAN KLIERKOORTS OF MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

Bloedonderzoek:

BEHANDELING VAN KLIERKOORTS OF MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

VACCIN TEGEN MONONUCLEOSIS INFECTIOSA

Er bestaat geen vaccin.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer