DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


INSECTENBEET

(18-07-2006)


WAT

Het is niet de bedoeling te spreken over slangen of schorpioenbeten maar over beten of steken in onze eigen tuin: muggen, bijen, wespen, hommels, dazen, mieren.

Een beet of steek is meestal wel heel vervelend tot pijnlijk, maar meestal dreigt er geen gevaar. In uitzonderlijke gevallen als men allergisch is of bij lokalisaties in de mond of de keel kan een insectenbeet gevaarlijk zijn.

Bijen en hommels:

Honingbijen zijn niet agressief, maar zullen steken als ze zich bedreigd voelen. Dit betekent meteen ook het einde van hun leven. Aangezien de angel van een bij met weerhaakjes bezet is, blijft deze steken in de huid van het slachtoffer. Als de bij zich probeert los te trekken scheurt hij de angel met de gifblaas los van zijn achterlijf. Die blijft dan achter in de huid. Aangezien de gifblaas tot een minuut na de steek kan blijven doorgaan met het pompen van gif, moet men de angel zo snel mogelijk verwijderen.

Wespen:

Als ze zich bedreigd voelen kunnen wespen pijnlijke steken veroorzaken. In tegenstelling tot bijen hebben wespen een angel zonder weerhaken en kan één enkel wesp tot 10 keer steken. Bij een dergelijke steek spuit een wesp een kleine hoeveelheden gif in bij zijn slachtoffer.

Muggen:

In de tropen brengen ze vaak gevaarlijke ziektes over zoals malaria. De soorten die bij ons voorkomen zorgen alleen maar voor slapeloze nachten en jeuk.

Dazen:

Ze gelijken op grote lelijke bruine vliegen (ook steekvlieg genaamd). Ze komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. De larven ontwikkelen zich in water, modder, moeras, of rottende plantendelen. Ze strijken snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk, wat meestal pijnlijk is. Na een beet kunnen ze niet snel wegvliegen, zodat men hen met een welgemikte klap kan doodslaan.

Mieren:

In het nauw gedreven kunnen ze bijten met hun scherpe kaken. Vervolgens spuiten zij met het achterlijf een druppel mierenzuur in het wondje.

Spinnen:

Spinnen hebben een onverdiend slechte naam. Van onze inheemse spinnensoorten is er geen enkele giftig. Spinnen bijten over het algemeen niet.

SYMPTOMEN INSECTENBEET

VOORKOMEN INSECTENBEET

Insectenbeten voorkomen blijft natuurlijk de boodschap alhoewel dit niet altijd zo eenvoudig is.

BEHANDELING INSECTENBEET

ALLERGIE AAN INSECTENBETEN

Sommige mensen reageren allergisch op een steek. Meestal zijn dit mensen die anders ook allergisch zijn (hooikoorts, astma, eczeem). In totaal is ongeveer vier procent van de bevolking allergisch aan wespen of bijen. Het zijn vooral de wespen die de heftigste reacties uitlokken. Met een bloedonderzoek (RAST testen) kan men dit nagaan.

Symptomen:

Behandeling:

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer