DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


HEMOSPERMIE   HAEMATOSPERMIE   BLOED IN SPERMA


Dit is helemaal niet zeldzaam, ook niet bij jonge mannen, maar verontrust meestal heel erg de patiënt. Allereerst moet natuurlijk nagegaan worden of het geen bloed (menses) van de partner is. Ook bloed in de urine of bloed in het sperma zijn 2 afzonderlijke zaken.

Even een kleine uitleg.

De spermatozoön worden geproduceerd in de testes waarna ze tijdelijk opgeslagen worden eerst in de epididymis (bijbal) gedurende 7 dagen waar ze een rijping ondergaan en nadien in het staartgedeelte van de bijbal. Een deel gaat verder naar het begin van de zaadleider. Dit laatste deel wordt tijdens een ejaculatie getransporteerd naar de urethra (plasbuis), waar het wordt vermengd met spermavocht uit de zaadblaasjes en de prostaat.

Sperma bestaat voor 75% uit een fructoseoplossing (= soort suikeroplossing) die in de zaadblaasjes en prostaat aangemaakt wordt. Een normaal vruchtbare man ejaculeert per keer 1,5 tot 4 ml sperma, dat per ml 20 tot 200 miljoen zaadcellen bevat.

OORZAAK HEMOSPERMIE / BLOED IN SPERMA

Ergens onderweg tussen testes en de uitgang van de penis wordt er bloed bijgemengd.

Er is meestal wel een duidelijk verschil in oorzaak bij mannen onder de 40 en mannen boven de 50: bij jonge mannen meer trauma en infectie waar dan bij oudere mannen de kwaadaardige zaken meer op de voorgrond komen.

SYMPTOMEN HEMOSPERMIE / BLOED IN SPERMA

Het sperma kan licht roze-bruin tot gemengd zijn met helder bloed.

DIAGNOSE HEMOSPERMIE / BLOED IN SPERMA

Onder de 40 jaar wordt een grondig basisonderzoek gedaan en nadien de oorzaak behandeld of als niets gevonden wordt een 3-tal maand afgewacht.
Boven de 40 jaar wordt eveneens een grondig basisonderzoek gedaan, maar als dit niets aan het licht stelt, wordt dieper geïnvesteerd om kwaadaardige zaken niet te missen.

BEHANDELING HEMOSPERMIE / BLOED IN SPERMA

TIP:

Lees ook mijn artikel over psa en prostaatkanker.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer