DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


ECONOMY CLASS SYNDROOM

22-07-2009

ECONOMY CLASS SYNDROOM: TRAVEL RELATED TROMBOSIS

WAT IS ECONOMY CLASS SYNDROOM

De ziekte noemt “economy class syndroom” omdat het refereert naar de goedkope vliegtuigreizen waar men als haringen in een ton opgepakt zit met zeer weinig beweegruimte. Maar niet alleen vliegtuigreizen ook lange bus of auto reizen kunnen de oorzaak zijn. Door het lang stilzitten waarbij men zeer krap zit en vrijwel niet beweegt met de benen kan men een diepe veneuze trombose (= DVT) ontwikkelen. Dit is een bloedstolsel of klonter in de diepe venen of aders in ons been die normaal zorgen voor de afvoer van bloed van ons been naar ons hart.

Zo’n klonter kan loskomen en wordt dan tegengehouden in ons longen waar hij een longembolie veroorzaak wat een zeer gevaarlijke aandoening is (potentieel dodelijk verlopende longembolieën: 1/5.000 reizigers, in vergelijking met de incidentie in de algemene bevolking een verhoging met een factor 2 à 4). Een niet volledig genezen diepe veneuze trombose leidt ook tot circulatiestoornissen en tot blijvende zwelling van het aangetaste been.

Een DVT komt veel meer voor dan men denkt daar bij veel personen een DVT vrijwel asymptomatisch voorkomt. Dit wil zeggen zonder grote klachten.

WIE IS VOORBESCHIKT VOOR ECONOMY CLASS SYNDROOM

Zelfs indien je nu niet behoort tot die risicogroepen dan valt het zeker te overwegen om bij vluchten van meer dan 5 uur preventief aspirine te nemen. Beter voorkomen dan genezen. Pas op aspirine is niet voor iedereen toegelaten (maagzweer, allergie...)

SYMPTOMEN VAN ECONOMY CLASS SYNDROOM

VOORKOMEN ECONOMY CLASS SYNDROOM

BEHANDELING ECONOMY CLASS SYNDROOM

Hopelijk is dit laatste nooit voor jou. Diepe veneuze trombose wordt aanvankelijk behandeld met inspuitingen die het bloed minder stolbaar maken. Nadien schakelt men over op Marcoumar en dit gedurende 6 maand.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer