DUMPING SYNDROOM
(12-6-2009)
DUMPING SYNDROOM NA BARIATRISCHE HEELKUNDE
WAT
Door een gedeeltelijke maagresectie of afnieten is er een versnelde maagontlediging
voor vloeistoffen. Men heeft „early dumping” en „late dumping”.
- Early dumping treedt op het eerste uur na de maaltijd . Ten gevolge van de ongewoon hyperosmolaire inhoud van de darm gaat er vocht vanuit de bloedbaan in de darm komen. Dit heeft buikklachten tot gevolg. Als gevolg van die verhoogde concentratie van voedingsstoffen zou er ook een verhoogde vrijzetting zijn van gastro-intestinale hormonen die dan verantwoordelijk zijn voor de vasomotorische klachten.
- Late dumping treedt op 1-3 uur na de maaltijd.. De suikers in de voeding worden te snel opgenomen, stimuleren de productie van insuline wat dan leidt tot
reactieve hypoglycemie
= suiker te laag met de symptomen van te laag bloedsuiker tot gevolg.
SYMPTOMEN
Early dumping : 30-60 min na maaltijd
- Vasomotorische symptomen : flushing (blozen), zweten, lichthoofdigheid, lage bloeddruk tot zelfs syncope
- Gastro-intestinale symptomen : abdominale pijn, misselijkheid, diarree , rommelingen in de buik.
Late dumping : 90-240 min na maaltijd
- Zweten, hartkloppingen, honger, zwaktegevoel, beven, verwardheid. Al de symptomen van een diabetes patiënt wiens suiker te laag komt te staan.
- Eenmaal een dumping reactie dien je te wachten tot de reactie langzaam afzwakt en vanzelf overgaat.
LABO
Met een glucosemeter kan men tijdens zo’n zwakte periode het bloedsuiker meten.
Dan kan men zien of het bloedsuiker effectief te laag staat.
BEHANDELING
Dieet is het allerbelangrijkste.
Slechts als dit niet gaat kan medicatie gegeven worden.
- Eet rustig en kauw goed.
- Neem 6 tot 8 kleine maaltijden.
- Beperk het aandeel koolhydraten en vervang ze door eiwitten en vetten.
- Neem droge vaste maaltijden. Beperk zoveel mogelijk het drinken tijdens de maaltijd tot maximum 1 glas water. Drink daarom pas een half uur tot 2 uur na de maaltijd.
- Vermijd snel resorbeerbare suikers ( alles wat suiker bevat of met suiker gezoet is) suiker, honing, kandijsiroop, confituur, peperkoek, ijs, chocolade, marsepein, snoep, gebak, koekjes, frisdranken, bier, wijn, likeur, jenever, aperitieven, druiven, gedroogde vruchten (abrikozen, dadels, vijgen, krenten, pruimen, rozijnen), gekonfijte vruchten, vruchtenconserven, melkbrood, suikerbrood, krentenbrood, sandwiches, boterkoeken ...
- Gebruik tijdens elke maaltijd traag resorbeerbare koolhydraten: volkorenbrood, roggebrood, bruin brood, wit brood, ongesuikerde broodjes, beschuit, toast, stokbrood, aardappelen, rijst of deegwaren (volkoren), peulvruchten.
- Gebruik voldoende voedingsvezel. Deze zijn aanwezig in: aardappelen, groenten, fruit, noten, peulvruchten en volle graanproducten
- Rauw doet trager het bloedsuiker stijgen trager dan gekookt; volledig trager dan in de vorm van puree; vast trager dan vloeibaar; veel vezels trager dan weinig vezels
- Vervang suiker door zoetmiddel: canderel, sacharine, cyclamaat, acesulfaam, xylitol, maltitol, lactitol, oligofructose.
- Melk en melkproducten worden vaak slecht verdragen. Yoghurt en karnemelk daarentegen meestal beter. Soms kan het echt noodzakelijk zijn lactose arm te eten.
- Gaan liggen na maaltijden en dan vooral na vloeibare maaltijden.
- 10 gr (2 koffielepels) pectine per dag kan ook helpen. Pectine en is een natuurlijk geleermiddel dat stevigheid geeft aan marmelade en confituur en te verkrijgen in de grootwarenhuizen.
Mail van een patient :
Beste dokter,
Ter info, de pectine om de lage suikerspiegel te voorkomen is een succes! Bedankt!
Ik betaal €70 per pot van 200 gram. Ik bestel die via mijn apotheker/drogisterij “De Olifant” in Oostende. (ik doe ongeveer 5 maand met 200 gram).
Ik laat de Pectine in capsullen stoppen dat is makkelijker in te nemen want het mengt zeer moeilijk met koude vloeistoffen (klonters).
Mvg,
Nieki
Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!
Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!