DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


DIVERTIKELS VAN DE DIKKE DARM: DIVERTICULOSE

(01-07-2007)

WAT IS DIVERTICULOSE

Divertikels zijn kleine uitstulpingen op de dikke darm gewoonlijk in het sigmoïd (voorlaatste deel dikke darm) of in het linkerdeel van de dikke darm. Diverticulose betekent de aanwezigheid van divertikels. Diverticulitis = een infectie van die een of meerdere divertikels.

Divertikels van de dikke darm komen zeer veel voor: 50% van de bevolking op een leeftijd van 60 jaar en bijna iedereen op een leeftijd van 80 jaar. Maar slechts een klein percentage van de mensen heeft hiervan last.

OORZAAK DIVERTICULOSE

Er zijn verschillende oorzaken

SYMPTOMEN DIVERTICULOSE

BEHANDELING DIVERTICULOSE

Vezelrijk dieet is de enigste behandeling die een verdere progressie van de diverticulose kan voorkomen. Geen lijnzaad of andere onverteerbare zaken mogen eten is een fabel.

Vezelrijke voeding:

Voer het aandeel vezelen progressief op om bijwerkingen te vermijden zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en rommelingen. Men begint met een lage dosis en past wekelijks de dosis vezels aan. Ze moeten ook dagelijks genomen worden. Vezels zijn geen laxeermiddelen !!: ze werken traag en werken vooral op lange termijn. Vezels hebben ook vocht nodig om op te kunnen zwellen. Vandaar het belang van veel drinken.

Alhoewel commerciële bulkmiddelen gemakkelijker in te nemen zijn en meestal lekkerder dan zemelen geniet vezels in de natuurlijke voeding de voorkeur. Ook omwille van de kostprijs.

Natuurlijke laxatie:

Verder:

VERWIKKELINGEN DIVERTICULOSE

Diverticulitis

Bloeding uit de divertikel

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer